Translate

woensdag 20 februari 2013

Appel/kaneel rolletjes

Ik had beloofd van ietsjes meer te posten op de blog en ik moet mij natuurlijk aan die belofte houden hé ;) en ik heb zulke leuke reacties gekregen op de citroen/mascarpone cake, dank jullie wel hiervoor!

Mijn ventje vraagt (lees: zaagt ;-)) al een tijdje om nog eens iets met appeltjes te bakken, dus vandaag heb ik speciaal voor hem appel/kaneel rolletjes gemaakt.  Ze zeggen wel eens de liefde van de man gaat door de maag, wel bij de mijne is dit ook wel zo en ooooh wat vond hij ze lekker!





Hier is het receptje:

voor 12 stuks:

175gr bloem
18gr melkpoeder
18gr suiker
snuif zout
25gr verse gist
1 en 1/2 ei
1 dooier (eiwit kan je gebruiken om je rolletjes in te smeren voor het bakken)
30ml lauw water
75gr ongezouten boter in kleine blokjes gesneden

Voor de vulling:

Kaneel en suiker
2 appels, geschild en in blokjes gesneden en beetje besprenkeld met citroensap

Los de gist op in het lauwe water.  Doe bloem, suiker, melkpoeder, zout, eitjes en boter in de kom van je keukenrobot en begin te kneden op medium snelheid, voeg er het gist/water mengsel bij en laat 20 minuten kneden op medium snelheid.  Neem het deeg uit de kom van de keukenrobot (het is een vrij plakkerig deeg, dit is normaal en zal beteren na het rijzen) en leg het in een lichtjes ingevette kom en dek af met een handdoek en laat 45 minuten rijzen. 

Na 45 minuten haal je het deeg uit de kom en rol je het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Probeer het een beetje in een rechthoek te rollen, hoeft niet mooi recht te zijn hoor.  Strooi er nu eerst de suiker op en dan de kaneel, ik weeg dit niet af, ik strooi een mooi laagje erop :) dan strooi je er ook wat kaneel op (naar smaak) en dan gevolgd door de appelblokjes.  Rol het deeg mooi op en snij stukjes van ongeveer 3cm breed.  Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk ze in met het eiwit.  Laat ze nog eventjes rusten terwijl je de oven voorverwarmd op 180°C
Bak ze af op 180°C zo'n 15 minuten, je mag gerust de plaat eventjes draaien halverwege de baktijd zodat ze allemaal even bruin worden.

Werk de rolletjes af met een beetje gesmolten chocolade en ENJOY!!!

Véél bakplezier en lieve groetjes,

Lindsay xxx

woensdag 13 februari 2013

Overheerlijke Citroen/mascarpone cake!!!

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een receptje gepost heb...  Ik zal mijn best doen en proberen van zeker 1 keer per maand een lekker receptje te plaatsen :)

Morgen is het valentijn... en ik moet toegeven, ik hou er wel van om mijn geliefden op die dag eens extra in de watten te leggen :)
Daarom heb ik vandaag een lekkere cake gebakken die we morgen met z'n allen zullen opsmullen.
Hij is echt overheerlijk en super super super gemakkelijk om te maken!






Hier is het receptje:

250gr zelfrijzende bloem
250gr suiker
250gr mascarpone
4 eitjes
Merg van 1 vanillestok
zeste en sap van 1 citroen

Begin met de oven voor te verwarmen op 180°C
Suiker met de eitjes en de vanille wit en luchtig kloppen.  Mascarpone, gezeefde bloem, citroen zeste en sap erbij doen en nog eens goed doorkloppen tot een egale massa.  (zeker niet te lang kloppen).
Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak de cake zo'n 40 à 60 minuten.  De cake is gaar als je er eventjes in prikt en je mes er droog uitkomt.

Citroensiroop:

sap en zeste van 1 citroen
50gr suiker

Doe het sap, schil en de suiker in een steelpannetje en breng op een laag vuur aan de kook tot de suiker mooi is opgelost.  Giet de siroop van zodra de cake uit de oven komt over de bovenkant.  (ik prik eerst altijd wat 'gaatjes').  Laat de cake eerst wat afkoelen in de vorm en laat hem dan helemaal afkoelen op een taartrooster.

Voor de afwerking:

Rode vruchten naar keuze, ik heb bosbessen en frambozen gebruikt
100gr macarpone
100gr room 40%
1 eetlepel suiker
Citroenzeste

Klop de room met de suiker half op, voeg er de mascarpone en de citroenzeste aan toe en klop verder tot een stevige crème.  Spuit toefjes op je afgekoelde cake en werk af met de vruchten.  Je zal waarschijnlijk nog crème overhouden, maar die kan je dan gerust serveren bij de cake op een bordje met nog wat rode vruchten :)

Ik hoop dat de cake in de smaak zal vallen :) Happy Valentine's Day XOXO