Translate

donderdag 19 april 2012

Macarons van De Meesterbakker

Ik weet niet of jullie het volgen op tv, maar sinds woensdag 4 april wordt het programma De Meesterbakker uitgezonden om 20u45 op VTM.  Gisterenavond was het thema Koekjes en werden ook mijn koekjes gekeurd en goed bevonden :) gelukkig maar, want het is toch wel altijd met een bang hartje dat je daar voor de jury staat :)
Hier zijn mijn macarons die ik voor De Meesterbakker heb gemaakt:





 En ook de zandkoekjes en de speculoosjes:




Wat vinden jullie trouwens van het Programma?  Altijd eens leuk om te weten! 

Vele lieve groetjes,

Lindsay

maandag 16 april 2012

Hallo Iedereen,

het is al een tijdje geleden dat ik nog eens iets geschreven heb en ben van plan om daar verandering in te brengen!!  Jullie weten dat ik gek ben op macarons en daar mogen jullie dus binnenkort héél véél post over verwachten :) en waarom nu ook niet beginnen met de macarons die ik gisteren heb gemaakt :)

Hier komen ze:



Het zijn sinaasappelmacarons met een sinaaslikeur ganache en mmm... oh zo lekker!!

Receptje voor de macarons:

200gr poedersuiker
100gr amandelpoeder
125gr eiwit
40gr fijne kristalsuiker
spuitzak met spuitmondje van 1cm
2 bakplaten bekleed met bakpapier

Zeef de poedersuiker samen met het amandelpoeder en zet apart.  Klop het eiwit goed stijf samen met de suiker en voeg er dan oranje kleurstof aan toe en klop nog eens goed.  Voeg er dan het suiker/amandelmengsel bij en meng goed tot het mengsel van je spatel druipt in lintjes, zeker niet te lang mengen of het mengsel zal te vloeibaar worden om nog mooie rondjes te spuiten.
Vul de spuitzak en spuit gelijke rondjes van ongeveer 5cm doorsnede.  Tik met je bakplaat lichtjes op het werkblad om de luchtbelletjes te verwijderen.  Laat de macarons zeker 15minuten tot 1 uur rusten.  Verwarm de oven op 140°C en bak ze ongeveer 15 minuten of tot ze niet meer wiebelen als je er tegen tikt.  Het kan zijn dat je halverwege de baktijd de plaat eens moet draaien, zo bakken ze mooi gelijkmatig en denk eraan, iedere oven is anders, dus is het kwestie van blijven proberen :)

Voor de vulling:

50ml room
goeie scheut sinaaslikeur
150gr melkchocolade

Breng de room met de sinaaslikeur tot het kookpunt, neem  van het vuur en voeg de chocolade toe en meng tot een mooie gladde massa.  Laat even opstijven in de koelkast.

Vul je macarons met de vulling en laat ze zeker enkele uren rusten in de koelkast, dan zijn ze op hun best!

Zo, véél plezier met het bakken van macarons en onthou: 'de aanhouder wint'!

Vele lieve groetjes,

Lindsay

zondag 13 november 2011

Een klassieker: Broodpudding!

Een paar dagen geleden nog eens broodpudding gemaakt van de oude restjes brood.  Hier thuis is dit een absolute topper en blijft nooit lang liggen (binnen het uur is hij op :))!  Ik moet eerlijk zijn ik ben ook dol op broodpudding, maar hij moet wel lekker smeuïg zijn.  Ik gebruik al jaren hetzelfde recept, alleen wissel ik af en toe de extra's af.  Nu had ik zin in appel, kaneel, rozijntjes en amaretto broodpudding en mmmmmmmmm... die is echt zooooooo ontzettend lekker!!!

Hier het recept:

500ml melk
200g suiker
300g oud brood (zonder korstjes)
4 eitjes losgeklopt
1 grote soeplepel puddingpoeder
Rozijntjes naar smaak geweekt in de amaretto
2 appeltjes
Kaneel naar smaak toevoegen

Zet de melk met de suiker op het vuur en laat de suiker smelten, de melk mag niet koken, alleen lauw worden.  Doe de korstjes van het brood en doe het in een ruime kom, giet hier de lauwe melk over en prak het goed.  Klop de eieren los en giet ze bij het mengsel, gevolgd door het puddingpoeder, alles goed mengen.  Doe er de rozijntjes bij en nog een goeie scheut amaretto :) Schil de appels en snij ze in blokjes, overstrooi ze met kaneel en voeg ze erbij.  Nog eens goed mengen en giet het mengsel in een goed ingevette bakvorm.  Bak in een voorverwarmde oven op 180° zo'n 50 à 60 minuten.  De broodpudding laten afkoelen in de vorm (dit is voor mij het moeilijkste gedeelte)!






Tot de volgende blog!

zondag 6 november 2011

Ik heb er een nieuwe LIEFDE bij!!!

En wat voor eentje :)  Ik ben stapel maar dan ook stapelgek op Macarons!!!  Begin september mocht ik een bruidstaart maken en toen ik die had geleverd, ben ik nog eventjes 't stad ingedoken en in de standaardboekenhandel beland!  Mijn ook viel op een klein fleurig boekje: I Love Macarons! Maca wadde?!? was het eerste dat ik dacht, ik had er namelijk nog nooit van gehoord!  Toen ik verder keek in het boekje, ja... Ik was verkocht!  De vorm, de kleurtjes, de vullingen, Me like!!!  Dus, boekje gekocht en aan de slag gegaan!  Er wordt gezegd van macarons dat ze moeilijk zijn om te maken en dit moet ik ook wel toegeven, maar eens je het onder de knie hebt, is het piece of cake!!  Mijn eerste zagen er dan ook nog niet zo verfijnd uit (ze hadden wel al de 'voetjes') en jakkes ik vond ze echt niet lekker :) 2de lading viel al iets beter mee, maar was toch nog niet overtuigd!  Dus verder aan de slag en nu kan ik ze eindelijk maken en smaken :) en hier thuis heb ik ook wel fans rondlopen van die kleine grappige koekjes (zoals de kindjes het vaak zeggen).


mijn allereerste macarons, zeker nog niet perfect :)

gevuld met vanille bc en aarbeienconfituur
Mijn 2de lading, ook nog niet zo super :)
Chocolade macarons met pure ganache en kersenconfituur

En hier een foto van mijn laatste lading Macarons, toch wel een verschil hé ;)
Ik heb er sindsdien nog een heleboel gemaakt en ze lukken steeds beter, komt ook omdat ik mijn recept heb aangepast en nu ook weet op hoeveel graden ik ze best bak in mijn oventje, want dit is héél belangrijk als je goede macarons wil maken!

Er zullen zeker nog een heleboel berichten over macarons volgen!  Laten jullie mij eens weten of jullie ze kennen en lekker vinden?  Thanks :)

De babyborrel stapeltjes voor baby Rozanne.

In één van mijn eerste berichten kan je lezen dat ik de geboortecupcakes heb mogen maken voor baby Rozanne.  Ik mocht dan ook 2 taarten maken voor de babyborrel, ook in hetzelfde thema, wit, rood en met een baby onder een dekentje.  Pfff... heb wel gezweet om de taartjes te maken hoor, had in dat zelfde weekend nog een dooptaart en doopcupcakes op het menu staan en we kamen dan ook nog eens net terug van 2 daagjes Euro disney, was echt vermoeiend en dat doe ik dus NOOIT meer!! Heb zo wel geleerd van Neen te zeggen... Het moet tenslotte ook wel leuk blijven hé!
De onderste taarten zijn gevuld met marsmousse en frambozen en de bovenste met witte chocomousse en frambozen, mmm lekker :)



Tot de volgende blog :)

dinsdag 1 november 2011

Mijn kleine 'grote' meid wou een prinsessenfeestje!

Het is wel al een maandje geleden, maar toch wou ik er nog eventjes een blogje over schrijven, over mijn dochter Yara haar 3de verjaardag.  Telkens ik haar vroeg welk feestje ze wou voor haar verjaardag was haar antwoord: "Een prinsessenfeestje hé mama met véél roze!"  Dus mama aan de slag!  Ik moet eerlijk zijn, ik heb er een nieuwe passie bij, namelijk de 'desserttafels'.  Je vind er zoveel op het net, sommige zijn echt pareltjes!  Hier in België is het fenomeen nog niet zo bekend, maar in Amerika, Australië is het een ware hype!  De dag voor het feestje heb ik een hele dag in de keuken gestaan en allerlei lekkers gemaakt!  Mijn kleine meid haar gezichtje toen ze haar tafel zag was onbetaalbaar :)!!


Het totaalplaatje

De taart: biscuit gvuld met pure chocoladeganache en verse frambozen

Limonade met prisessenrietjes :)

allerlei lekkers

Oreopops en slagroomtruffelpops

mini eclairs

Appel/speculoos cupcakes, Panna cotta met gebakken appeltjes en koekjes



macarons met vanillecrème en aardbeienconfituur
traktatie voor de kids, potjes met suikerspin, toubleronechocomousse

mijn kleine meid :)

zelfgemaakte bloem

Yara en haar taart, kijk naar dat snoetje :)
Ik vond dit echt super leuk om te doen en eind november maak ik terug een tafel voor mijn zoontje zijn 5de verjaardag, ik kijk er al naar uit!!!!

maandag 26 september 2011

Appel/Kaneel Cupcakes

Als ik aan de herfst denk, dan denk ik bijna automatisch aan de geur van gebakken appeltjes met kaneel  en een lekkere kop koffie :) Er zijn nu dan ook héél véél soorten lekkere appels te verkrijgen en daar profiteer ik dan ook volop van!  Vorige week dus aan de bak gegaan en deze heerlijke appel/kaneel cupcakes gemaakt!  Zalig vind ik ze en ik niet alleen :)

Ze zijn ontzettend simpel te maken:

125g zelfrijzende bloem
125g licht bruine suiker
125g boter
2 eitjes
2 appels
klein beetje boter
suiker en kaneel naar smaak

Zo ga je tewerk:

Appels schillen en in blokjes snijden, pan op het vuur, beetje boter laten smelten en appel erin suiker en kaneel toevoegen naar smaak en laten zacht worden.

Boter op laag vermogen laten smelten in de microgolf
Suiker en eitjes samen opkloppen tot een bleke schuimige massa
Gesmolten boter erbij voegen en even mengen, dan de zelfrijzende bloem erbij zeven en goed mengen.
Dan de gebakken appeltjes erbij en nogmaals mengen, cupcake papiertjes vullen en om af te werken een paar schijfjes appel met de schil erop leggen en bestrooien met wat gewone fijne suiker.

20 minuutjes laten bakken in een voorverwarmde oven op 170°

En dan heb je dit als resultaat:



  
                                     

Laat het jullie smaken en tot de volgende blog!!