Translate

maandag 20 mei 2013

Rabarbertaart met aardbeitjes en meringue :)

Onze rabarber in de tuin staat in volle bloei :) Hoog tijd dus om aan de slag te gaan met dat lekkers!  Ik maak er dan ook ieder jaar mijn voorraad potjes confituur mee, heerlijk met een vers vanillestokje in trouwens!  Deze week had ik zin in een taartje en ik had nog wat aardbeitjes liggen die ik ook kon gebruiken.  Dit is echt een 'smos' taartje dat je helemaal niet mooi kan opeten, maar dit maakt het ook zoooo lekker ;) En dan die lekkere luchtige meringue, mmm... het leven kan toch mooi zijn :) :)





Hier het receptje voor een gekartelde taartvorm van 24cm:

Voor het deeg:

250 gr zachte ongezouten boter
125 gr poedersuiker (bloemsuiker)
250 gr bloem
1 eidooier
Geraspte citroenschil
snuifje zout

Doe alle ingrediënten in een keukenrobot en laat kneden tot een soepel deeg.  Kneed eventueel nog wat verder met de hand.  Rol in een bal laat en wikkel in huishoudfolie.  Laat een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 160°C en rol het deeg zachtjes uit met een deegrol.  Rol het uitgerolde deeg rond je deegrol  en leg voorzichtig op je taartvorm.  Duw het voorzichtig in je vorm.  Rol met je deegrol over de vorm en verwijder de deegrestjes.  Leg een stuk bakpapier in je vorm en vul met baksteentjes of rijst.  Bak af in een voorverwarmde oven zo'n 20 minuten.  Haal de taart uit de oven en verwijder de steentjes of rijst en laat de taartbodem afkoelen.

Voor de vulling:

500gr rabarber
sap van 1 citroen
10gr vanillesuiker
200gr geleisuiker
1 blaadje gelatine geweekt in koud water

Was de rabarber en snij in stukjes.  Doe ze samen met het citroensap in een pannetje en strooi er de vanillesuiker en de geleisuiker over.  Breng aan de kook en laat zeker 5 minuten doorkoken.  Neem van het vuur af en voeg er het gelatineblaadje aan toe.  Roer nog eens goed door en giet het in een kom en laat afkoelen.

Bestrooi je taartbodem met een beetje amandelpoeder en schep er de rabarbercompote op.  Leg hierop verse aardbeien.

Voor de meringue:

3 eiwitten
120 gr poedersuiker
1/2 koffielepel citroenzeste

Klop de eiwitten tot schuim en voeg er 60 gr poedersuiker aan toe.  Klop even verder en voeg er dan nog eens 60 gr suiker aan toe en klop tot een mooi glanzend en stevig schuim.
Schep het schuim op je taart en verdeel het 'wild' tot aan de rand.  Brand af met een klein brandertje.
Werk de taart verder af met een paar aardbeitjes en klaar is kees :)

Tips: je kan ook kant en klaar taartdeeg gebruiken als je de 'snelle' versie wil maken :) en wat ook leuk is, gebruik kleine taart vormpjes :)

Véél bakgenot!!

Lieve groetjes en tot de volgende blog! xxx

4 opmerkingen:

  1. vandaag klaar gemaakt en ze is super lekker! Bij de kruimeldeeg wel een beetje meer bloem moeten toevoegen. Trouwens de deeg is ook al lekker als koekje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Lindsay taart ziet er heerlijk uit ik ga ze ook eens proberen maken maar welke bloem gebruik je, ik vermoed patisserie bloem.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. IK VIND HET HEERLIJK RECEPTEN EN LEKKER

    BeantwoordenVerwijderen