Translate

vrijdag 6 september 2013

Kleine zachte ovenkoekjes :)

Ik ben eventjes buiten strijd door een serieuze hernia in de onderrug, dus bakken zit er voorlopig niet meer in.  Maar des te meer tijd om de blog eens te updaten :)
Ik krijg regelmatig de vraag of ik het receptje wil delen van de zachte ovenkoekjes, natuurlijk wil ik dat en ze zijn zoooo simpel om te maken!  Iedereen hier thuis is er dol op.  Deze ovenkoekjes zijn iets 'typisch' West-Vlaams blijkbaar, want zelfs hier in Maldegem waren ze niet bekend en ik vond ze ook nergens bij de bakker, dus ben ik ze maar zelf beginnen bakken ;) Je kan ze ook perfect gebruiken als pitabroodje.


Receptje voor ongeveer 16 kleine broodjes:

300 gr tarwebloem
6 gr verse gist
175 ml lauw water ( kan iets meer zijn, hoeveelheid hangt af van de kwaliteit van de bloem)
5 gr zout
5gr ongezouten boter

Werkwijze:

Los de gist op in het water.  Doe de bloem, zout  en de boter in de kom van je keukenrobot en start de machine.  Giet het gistmengsel erbij en laat het deeg ongeveer 8 minuten op trage versnelling kneden.  Als je ziet dat je deeg wat te droog is giet er dan een klein beetje water bij.  Kneed tot je een dun vliesje kunt vormen.  Je kan het deeg ook perfect met de hand kneden :)

Maak een bol van je deeg en laat een half uurtje rijzen op kamertemperatuur.  Druk na 30 minuten het deeg plat (ontgassen) en weeg stukjes deeg af van 30/35gr.  Bol de stukjes op en leg ze tussen 2 keukenhanddoeken met daarboven een stuk plasticfolie.  Laat ze nog eens 30 minuten rijzen.  Druk de bolletjes plat en leg ze op een ingevette ovenplaat, bestrooi ze onmiddellijk met bloem en prik ze in met een vork.  Dek af met een keukenhanddoek en plasticfolie en laat ze nog een uurtje narijzen.  Verwarm de oven voor op 210°C en bak de ovenkoekjes 8/10 minuutjes.  Haal ze uit de oven en laat afkoelen. 

Nog eventjes een tip ivm het opbollen:

Neem een stukje deeg en leg het op je werkblad, leg je hand erover zodat het stukje onder je handpalm ligt, maak nu een  ronddraaiende beweging (kloksgewijs) en je zal voelen en zien dat het deeg een mooi stevig bolletjes wordt.

Mmm... Ik denk dat ik het ventje eens aan het werk zal zetten :) Ik krijg plots zoveel zin in een ovenkoekje met wat sla en tomaatjes een stukje kaas ;)

Lieve groetjes en tot de volgende blog!!

Lindsay xxx

6 opmerkingen:

 1. Na veel zoeken heb ik eindelijk een goed recept gevonden. Hartelijk bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na veel zoeken heb ik eindelijk een goed recept gevonden. Hartelijk bedankt!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Perfecte ovenkoekjes! Maar volgende keer maak ik ze wat groter. Met 35 gr deeg zijn die echt wel klein. Had pistoletgrootte nodig.
  Maar perfect van smaak waren ze zeker. Voor herhaling vatbaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Net een houtoven gebouwd en dit is een recept dat ik zeker wel eens ga uitproberen. Heb je toevallig ook een recept voor oven pannekoeken te maken?
  Ik ken ze van een rond reizend kraam op jaarmarkten (soort van geutelingen)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bak je deze broodjes af in een hete lucht oven of met boven en onderwatmte ?

  BeantwoordenVerwijderen