Translate

zondag 13 mei 2012

Kruidenbroodjes

In de 4de aflevering van de meesterbakker mochten we broodjes bakken... Joepie was niet meteen het eerste wat ik dacht... Ik heb wel al eens een broodje gebakken, maar om nu te zeggen dat ik dit dagelijks doe...  Toch met goede moed aan de slag gegaan en moet zeggen vond het wel leuk om te doen :) Vooral de kruidenpotjes zijn hier nog steeds grote favouriet, vooral nu de zomer er aankomt en we de bqq kunnen uithalen :)


















Hierbij het receptje:

Voor 20 stuks:
120 g roggebloem
350 g tarwebloem
8 g zout
15 g verse gist
150 g lauwe melk
120 g lauw water
40 g gesmolten boter
1 eetlepel vers gehakte bieslook
1 eetlepel vers gehakte peterselie
1 eetlepel vers gehakte basilicum
1 eetlepel parmezaan

Afwerking:
eventueel zaadjes om te bestrooien

Materiaal
kleine terracottapotjes, niet-geëmailleerd
bodem 4 cm, bovenwijdte 7 cm, hoogte 6 cm
schaar

Bereiding

Zeef de bloem in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
Los de gist op in de lauwe melk.
Schenk het gistmengsel in het kuiltje en strooi er wat bloem van de zijkant over. Laat de kom een kwartiertje afgedekt staan op een warme plaats.
Voeg het water, de gesmolten boter en toe en kneed 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
Was en droog intussen de kruiden en snij ze fijn.
Voeg deze tijdens de laatste 3 minuten van het kneden toe aan het deeg zodat de kruiden goed verdeeld zitten in het deeg.
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plasticfolie en laat het anderhalf uur rijzen.
Sla de lucht uit het deeg, en kneed het kort even door. Verdeel het deeg in deegstukjes van circa 50 g. Laat ze even afgedekt met een handdoek rusten.
Vet intussen de terracotta-potjes in met malse boter en bebloem ze. Klop de overtollige bloem af.
Bol de deegstukjes op en doe de bolletjes in de potjes.
Laat ze afgedekt rijzen gedurende 45 minuten tot het deeg enkele cm boven de potjes uitkomt.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Benevel met een plantenspuit de bovenkant van de broodjes met water.
Knip indien gewenst even in met een schaar.
Bak de broodjes ongeveer 25 à 30 minuten goudbruin, en laat ze afkoelen in de potjes.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor receptje ! Je bent een schatje en wij supporteren voor je hoor elke woensdag !
    Groetjes
    One Life onelifeliveit.skynetblogs.be

    BeantwoordenVerwijderen